Badkamer: inrichting, stijlen, ideeën en prijzen (2023)

Een complete gids voor badkamerinrichting: decoratie-ideeën, plannen, douche of bad, prijzen en offertes voor het renoveren van je badkamer.

moderne minimalistische badkamer

De verschillende badkamerstijlen

Waar de badkamer lange tijd een praktische ruimte is geweest, voornamelijk ingericht om zijn functies alswasruimte uit te voeren, is de trend van de laatste jaren steeds meer in de richting van de badkamer-als-een-kamer-op-zichzelf.

We brengen nu tussen de 30 minuten en 2 uur per dag door in de badkamer, dus het is een intieme ruimte geworden om tijd voor jezelf te hebben, laten we eerlijk zijn!

De verschillende badkamerontwerpen

De badkamer is niet langer alleen de ruimte voor verzorging, het is een ruimte voor ontspanning op zich geworden, waar we niet langer aarzelen om veel tijd door te brengen om te ontspannen en/of het decor en de kleine details worden steeds zorgvuldiger uitgedacht om te breken met het koude, strakke ontwerp van witte tegels en sanitair.

Voorbij is de tijd dat de wasmachine, wasdroger en andere items die nu naar de bijkeuken zijn verbannen, in de badkamer te vinden waren. In de badkamer ontspannen we, het is niet langer de "multifunctionele" waterkamer.

De decoratie van de badkamer heeft een sprong gemaakt naar veel warmere elementen (steen, hout, natuurlijke materialen...), een ruime keuze aan badkamerarmaturen en indelingstips om ruimte vrij te maken. Badkamerdecoratie-ideeën vind je nu op de pagina's van decoratiemagazines of in tweedehandswinkels. De badkamer wordt een showroom waar je je interieurtalenten kunt laten zien.

De belangrijkste soorten badkamers zijn:

badkamer
  • De compacte badkamer: in een kleine flat draait alles om het beperken van rommel en het maximaliseren van ruimte. Het bad is eruit en de compacte douche en kleine wastafel zijn erin, met slimme ingebouwde opbergruimte. Het toilet is vaak te vinden in de kleine badkamer.
  • Leen badkamer/spa of Zen-badkamer: rustgevende, exotische en minimalistische uitstraling, eenvoudig en warm. Het is een natuurbadkamer.
  • Leen badkamer met Italiaanse douche: een XXL douche zonder bak, met glazen panelen en vaak eendouchestraal met watergordijneffect. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de vloer met badkamertegels in de geest van Romeinse baden.
  • Leen badkamerdesign: ontwerpers van baden, douchecabines, radiatoren en andere badkameraccessoires aarzelen niet langer om te spelen met de materialen, het licht en de stijl van badkamermeubels. We vinden vaak decoratieve objecten, soms industrieel, in een mix van retro en hedendaags, met een bidet of een bad met klauwvoet die terug in de tijd zouden zijn gereisd. De badkamerkleuren zijn eindeloos.
  • Leen "luxe" badkamer: sommige mensen aarzelen niet om hun grote badkamer om te toveren in een plezierruimte, met luxueuze materialen (marmer, steen, leisteen, exotische houtsoorten, messing...) en leggen massief parket met XXL bubbelbaden, hydrojets, enz.
. Compacte badkamer

De elementen

Een badkamer, ongeacht de stijl, heeft een aantal essentiële elementen. Deze zijn:

  • Het sanitair:bad of douche, wastafel, badkamerwastafel, soms bidet of wc,
  • De kraan: de badkamerkraan wordt mengkraan, mengkraan en meer,
  • De opbergruimte: badkamermeubels onder de wastafel, spiegelkast, linnenkast, medicijnkast, vrijstaande meubels, hangende meubels, hoekmeubels, meubels onder de wastafel, opbergzuilen, planken, knijpers en handdoekrekken...,
  • Verlichting per armatuur, vaak gekoppeld aan de badkamerspiegel,
  • Bodem: tegels, gewaxte betonnen badkamer, badkamerparket of massieve vloer, natuursteen of badkamertapijt...,
  • De muren: badkamerverf, aardewerk, tegels, badkamerwandbekleding, bekleding van hout of roestvrij staal, steen, badkamerbehangspeciaal voor natte ruimtes...,
  • Radiator, handdoekdroger en badkameraccessoires
  • Ventilatie en Ramen: de badkamer moet een lichte en luchtige ruimte zijn. Er zijn veel oplossingen om te profiteren van natuurlijk licht met behoud van privacy (ramen met gezandstraald of ondoorzichtig glas, jaloezieën met verstelbare lamellen, dakramen, dakramen...).

Hoe kies je een badkamer

?

De indeling van je badkamer voorbereiden

De eerste vraag is die van de ruimte die ingericht of heringericht moet worden: is het een compacte ruimte waarin je zoveel mogelijk volume moet besparen, of heb je een grote ruimte die je moet segmenteren? Het heeft geen zin om te proberen een Italiaanse douche en een dubbele wastafel in een badkamer van 4 m² te plaatsen, evenzo kan een compacte douchecabine zich verloren voelen in het midden van een zeer ruime badkamer.

En is dit dan een 'express' eenpersoons doucheruimte, of een gezinsbadkamer?

Hoeveel meubilair en sanitair heb je nodig: XXL inloopdouche, hoekcabine, kuipbad, een of twee wastafels, bidet, toilet?

Wordt de badkamer geschikt voor jonge kinderen, mensen met beperkte mobiliteit of ouderen? Hebben wedouchezitjes en leuningen nodig om ons aan vast te houden of antislipbekleding? Ongelukken in huis komen nog steeds vaak voor in badkamers.

Tot slot zijn stijlen en decoratie belangrijk en bepalend voor de materiaalkeuze.

Wastafel kiezen: inbouwwastafel, badkamerkolom, hangwastafel, dubbele of driedubbele wastafel, er is voor elk wat wils, met of zonder opbergruimte enbadkamerkasten.

Het bad vermindert het vloeroppervlak in de badkamer, terwijl de Italiaanse douche een open effect geeft. De positie van de douche of het bad is ook belangrijk: in een hoek, aan de zijkant, als centraal eiland...

Denk aan hangende meubels (zonder poten) die een vergrotend effect op de ruimte geven. Strakke lijnen en kasten die in de muur zijn ingebouwd besparen ook ruimte. Vermijd kasten en planken die te diep, onpraktisch en snel omvangrijk zijn. Onzichtbaar bevestigde planken zullen nog meer volume toevoegen en ruimte besparen.

Verlichting geeft het volume vorm en bepaalt de sfeer in je badkamer: spiegels, ramen, dakramen, inbouwspots, wandlampen, LED-vloerverlichting...

Om te onthouden

Denk aan verkeersstromen en deuropeningen. Maak een plattegrond van je badkamer voordat je begint.

Je ziet dan snel welke apparatuur je wel of niet kunt installeren. Zo kun je ook elektrisch en sanitair

inplannen.

Douche of badkuip?

Hier is ongetwijfeld DE hamvraag. De grootte van je gezin en de gewoonten van elk lid zullen snel bepalen wie de winnaar is van de wedstrijd Douche vs Bad.

De douche is sneller en praktischer. Ze zijn er in alle maten, van de compacte cabine tot de Italiaanse douche van het SPA-type met massagestralen.

Maar er is geen vervanging voor een ontspannend bad na een zware dag. In tegenstelling tot de douche heeft het bad ook een dubbele functie: je kunt erin baden of douchen. Voor het baden van kinderen (of honden) is een bad ook veel praktischer dan een douche.

Als je de ruimte hebt, is er niets dat je tegenhoudt om een badkamer met douche en bad te hebben.

Bij zowel installatie als aankoop is de douche aanzienlijk goedkoper dan het bad.

Om te onthouden

Bij doorverkoop kan de afwezigheid van een badkuip kopers afschrikken: badkuipen worden steeds meer gezien als een "luxe", omdat er in de jaren 90 een tendens was om ze systematisch te vervangen door douches. Voor ouderen en jonge kinderen is de ingebouwde badkuip veiliger.

Kies je bad

Badkuip installatie

Kies een bad dat zich aanpast aan de lichaamsbouw van het hele gezin: een te klein bad, waarin je je niet helemaal kunt onderdompelen, wordt in feite als douche gebruikt.

De rechthoekige of ovale badkuip is de meest klassieke, gevolgd door de hoekbadkuip. Ze zijn te vinden tussen 150 en 190 cm of meer. Het schoenbad (minder dan 150 cm) kwam tot de jaren 1950 voor in flats, maar is nog steeds een compromis voor mensen die een krappe badkamer hebben, maar niet zonder bad willen. Het centraal eilandbad is imposanter, met ronde, ovale, schelp- of vierkante vormen.

Wat materialen betreft, bieden sommige luxe assortimenten geëmailleerd staal baden (voor de retro-look), maar ze zijn duur en houden de warmte van het water minder goed vast. Het meest voorkomende materiaal is acryl of verschillende kunstharsen. Acryl badkuipen zijn kwetsbaar afhankelijk van de dikte van de kuip, maar bieden een ruime keuze aan vormen. Ze zijn meestal versterkt met glasvezel.

De badkuipbekleding (bekend als het schort) is er in een breed scala aan materialen: acryl, aardewerk, metaal, beton... Het is een afwerking die nauw verbonden is met de look van je badkamer. Je vindt schorten in kant-en-klare platen die je gemakkelijk kunt vastlijmen en die een toegangsluik voor de sifon laten. Ze kunnen ook bekleed worden met andere materialen. Sommige bijzonder designbaden of baden met klompen hebben geen schort nodig.

De Italiaanse douche, hoekdoucheof douchecabine

Italiaanse douche

Als je niet kiest voor een Italiaanse douche (zonder douchebak), kies dan voor een douchebak van acryl, ABS of keramiek met een glazen wand van acryl of Securit.

De materialen van douchewanden zijn relatief aan hun kwaliteit en vinden we voornamelijk:

  • de deuren zijn gemaakt van Securit-glas en hun profielen van kunststof, epoxy-aluminium of roestvrij staal,
  • verchroomde stalen kranen, kunststof, verchroomd messing of roestvrij stalen doucheslang en verchroomde, geëpoxeerde, glanzend of mat stalen of zelfs PVC kolommen,
  • de handdouche en douchekop zijn van verchroomd staal,
  • de douchebak is van acryl, ABS, zeldzame modellen zijn van keramiek of aardewerk,
  • de achterpanelen zijn van acryl of mat glas,
  • het metalen frame is van aluminium.

Er zijn vier types douches: gemetselde douches (dit is het geval bij Italiaanse douches), integrale cabine douches of monobloc cabines (geleverd in kitvorm, gewoon op de vloer leggen) of mobiele wanddouches (gedeeltelijk gemetseld).

Om te onthouden

Waar op: de meeste douchecabines vereisen een plafondhoogte van minstens 2 meter. Denk goed na over het type opening en toegang wanneer je het plan van je badkamer opstelt.

De kraan

kraan

De kraan maakt gebruik van steeds geavanceerdere technologieën: sensorische sensoren, lichteffecten... Maar het is ook een belangrijk element in het uiterlijk van je badkamer.

Retro, industrieel, design of fantasie, kranen zijn een element dat je niet over het hoofd mag zien bij het ontwerpen van je nieuwe badkamer.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen mengkranen met een retro design en thermostatische mengkranen. Meestal komen de mengkranen als beste uit de bus, omdat ze zuinig en praktisch zijn, het mogelijk maken om een constante watertemperatuur in te stellen en te behouden, en het risico op verbranding voor kinderen te vermijden.

Er zijn honderden kraanontwerpen, maar we letten erop dat de uitloop en de kleur of het metaal ervan passen bij bijvoorbeeld de wastafel. Chroom, messing, roestvrij staal, koper...

De handgrepen op de kranen kunnen van hars of keramiek zijn, ook weer afhankelijk van de gekozen stijl. De hoogte, hoek en helling kunnen variëren. De "cascade"-kranen zijn erg modieus, waarbij je het water door de kraan ziet lopen en in een brede kam ziet vallen.

Sommige kranen hebben anti-verbrandingssystemen of doorstroombegrenzers, of zelfs infraroodsensoren voor activering.

Let op: voor douches worden de kranen soms geleverd in all-in-one douchekolom, met kraan, hoofd, handdouche en kleine jets.

De meeste kranen worden op twee punten vastgezet, met behulp van standaardbevestigingsnormen met een moer. Let bij het kiezen van kranen op de juiste hart-op-hart afstand.

Om te onthouden

Als je hebt besloten om een overloopdouche of een watergordijn te installeren, heb je een hogere waterstroomsnelheid en een geschikte kraan nodig. Om het meeste uit je hydromassagedouchewand te halen, heb je een watertoevoer met een minimale druk van 3 bar en een debiet van 20 tot 50 liter per minuut nodig (koperen leidingen van 16 mm, pas op voor oude installaties).

Reken gemiddeld op €250 voor een eenvoudige mengkraan en tot €1.000 voor een design mengkraan. Sommige kunstkranen zijn meer dan €5.000 waard.

En vergeet dedouche- en badaccessoires niet:

  • Jetscherm
  • Hoofdsteun
  • Verlichting
  • MP3 radio
  • Vulcascade

Wastafel/wasbak in de badkamer

Dubbele wastafel

Het tweede sanitaire element in je badkamer na de douche of het bad: de wastafel.

Vroeger hadden we meestal te maken met eenpersoonswastafels, maar steeds meer specialisten bieden dubbele wastafels aan (een voor de heer, een voor de dame).

Deze zijn verkrijgbaar om op te hangen, in te bouwen, vrijstaand of op een kolom (totemstandaard). De meeste worden om veiligheidsredenen ook aan de muur bevestigd.

De materialen, vormen en stijlen lopen sterk uiteen, van wit aardewerk tot uit natuursteen gehouwen wastafels of dikke glazen schalen. De harmonieuze combinatie van de waskom en het kraanwerk is doorslaggevend.

Kies wastafels die passen bij de grootte van je badkamer. De standaard afmeting van een wastafel is 60cm breed bij 85cm hoog. Houd er rekening mee dat er wastafels zijn van 120 cm breed of meer.

Keramiek en composietmaterialen domineren de markt, maar gewaxt beton en steen bieden geweldige mogelijkheden en eenvoudig onderhoud, plus een goede weerstand in de loop van de tijd en het gebruik.

De prijzen van wastafels en wasbakken variëren aanzienlijk, afhankelijk van de grootte, het materiaal en de vorm: van €25 tot €2.500.

Gemiddeld betaal je €350 voor een wastafel van hars uit het middensegment, zonder kraanwerk of badmeubel.

Badkamer inrichtingsideeën

Badkamer inrichtingsideeën

De materialen voor tegels, verf, behang voor natte ruimtes hebben een lange weg afgelegd. Er is nu een zeer ruime keuze voor het decoreren van je badkamer, met vooral nieuwe exotische houtsoorten.

We aarzelen niet om kleine fantasietoetsen toe te voegen met gekleurde spotjes, of nisjes die een hammamlook geven, met kleine kaarsen bijvoorbeeld.

Groene planten en zelfsbeplante muren hebben hun intrede gedaan in de badkamerwereld: plantensoorten verdragen vochtigheid heel goed en hebben vervuilende eigenschappen. Onder je watervaldouche waan je je ineens in de jungle.

Wat kleur betreft, waren wit en blauw vroeger de go-to kleuren voor de badkamer, tegenwoordig kan alles, zelfs bruin of zwart.

Bovendien werken contrasten heel goed en gaat roestvrij staal goed samen met hout of steen, glas met bamboe en kiezels....

Radiator of handdoekdroger?

Handdoekdroger

Een elektrische handdoekdroger is een verwarmingstoestel dat een badkamer verwarmt en handdoeken droogt. Het bestaat uit verschillende ronde of platte buizen. De elektrische handdoekdroger heeft een variabel vermogen dat kan worden aangepast aan het oppervlak van de badkamer en wordt verwarmd door een elektrische weerstand.

Dewaterhanddoekdroger komt minder vaak voor en is voorbehouden aan huizen met een verwarmingsketel (centrale verwarming). Er zijn handdoekdrogers van keramiek, speksteen en lavasteen.

Sommige kunnen worden uitgerust met een programmeerapparaat en timer.

Om te onthouden

Voor een badkamer van 3m2 moet je uitgaan van 390 W, 780 W voor 6 m² en ongeveer 1300 W voor 10 m².

  • Een NF klasse I elektrisch handdoekenrek is geïnstalleerd vanaf volume 3.
  • .
  • Een NF klasse II elektrisch handdoekenrek wordt geïnstalleerd vanaf volume 2.

Welke prijs voor een badkamer?

.

Badkamerwinkels

Je vindt badkamerartikelen ofwel:

  • bij badkamerspeciaalzaken
  • in bouwmarkten
  • in de meeste meubelzaken

Het hangt er allemaal vanaf of je je elementen afzonderlijk wilt kopen, of dat je een badkamer op maat> wilt laten bouwen met geïntegreerd sanitair uit een gespecialiseerd badkamermeubelassortiment.

De meeste sanitairproducten en badkamermeubels hebben standaardafmetingen waardoor je assortimenten en elementen kunt combineren.

Meubelwinkels die laaggeprijsde badkamermeubels aanbieden:

  • Ikea badkamerrekken
  • Alinea badkamer radiator
  • Conforama badkamer radiator

Ze hebben allemaal een badkamercatalogus met doe-het-zelfmeubels voor heel aantrekkelijke prijzen. Voor sanitair zul je elders moeten kopen.

De prijs van een complete Ikea-badkamer begint bij €450,-. Je zult moeite hebben om elders goedkoper uit te zijn.

De doe-het-zelf-supermarkten hebben de verdienste dat ze zowel sanitair als meubels, verlichting en alle benodigdheden voor de installatie van je badkamer aanbieden:

  • Bricorama badkamerplank
  • Brico Dépôt badkamer radiator
  • Leroy Merlin badkamer wastafel
  • Badkamerwastafel van Castorama
  • Badkamerradiator van Lapeyre

De ruime keuze in hun schappen betekent dat je oplossingen kunt vinden voor een breed scala aan prijspunten. Waarschijnlijk vind je in de bouwmarkten de beste badkamer waar voor je geld.

Online:

  • La Redoute Intérieurs
  • Les 3 Suisses
  • Amazon...

Gespecialiseerde meubelmerken enbadkamerspeciaalzaken: hier vind je hogere assortimenten meubilair en sanitair. Aarzel niet om badkamerprijzen per stuk of per element en op maat te vergelijken, je zult soms verrast zijn door de aantrekkelijke tarieven van bepaalde meubelmakers!

  • Allia
  • Aubade Salle de Bain
  • Delpha
  • Roca
  • Villeroy & Boch
  • Sanijura
  • Porcelanosa
  • Mobalpa
  • Jacob Delafon
  • Boffi

In deze winkels vind je meubels vanaf €800. Ze kunnen je ook helpen bij het maken van een op maat gemaakt plan voor de indeling van je toekomstige badkamer. Je vindt er ook goede badkamerontwerpideeënennieuwe producten voor je badkamerproject.

Afhankelijk van de leverancier, het assortiment, het materiaal en het type badkamermeubel (wandmeubel, opstapmeubel, hangmeubel, kolom...) kost een badkamermeubel tussen de €50 en €2000.

Tarieven voor badkameronderdelen

Badkamercomponent

Gemiddelde prijs

Balneo merk bad

€7000

Acryl bad

70 tot €400

Resin bad

€100 tot €500

Gecombineerd bad en douche

€400 tot €2000

Prijs van een douchewandpakket

€250 tot €850

Prijs van een Italiaanse badkamer

600 tot 3000 €

Tegeldouchebak

€100 tot €600

Schuifdouchedeur

€100 tot €800

Prijzen badkamermateriaal

Badkamermaterialen

Prijs per m2

Badkamer keramiek prijzen

€70 tot €150

Prijzen badkamertegels

€20 tot €80

Prijs glas voor badkamer

€50 tot €500

¨Exotisch hout prijzen voor badkamers

100 €

Prijs tadelakt (Marokkaans geïnspireerde stucpleister)

50 tot 150 €

Badkamerverf prijzen

€20 tot €60

Kraan prijzen

€100 tot €400

Type kraan

Gemiddelde prijs

Mixer

20 tot €100

Mixer

40 tot 150 €

Thermostatische mengkraan

Thermostatische douchekolom

€1000

Douchekop

€10 tot €100

Douche flex

€10 tot €30

Voorbeelden van badkamer renovatie offertes

€30 per m2

Basis uurtarief voor een loodgieter voor het maken van een badkamer

€40 tot €60

Badkamer offertes

Prijs van het werk

Kosten renovatie badkamer 4m2

€3000 tot €6000

Prijs voor het opknappen van een badkamer van 5m2

€4500

Kosten renovatie badkamer 6m2

€5000 tot €10.000

Kosten nieuwe badkamer van 4 m²

€5000

Kosten nieuwe badkamer van 6 m²

€8000

Grote badkamer renovatie (vanaf 10 m²)

€8000 tot €15000

Prijs voor het installeren of vervangen van een w.c.

€70 tot €200

Vervangen of vernieuwen sanitair

€80 tot €150 per ml

Plaatsing van een wastafel en aansluiting

€500 tot €1500

Installatie nieuwe plafondverlichting

70 tot 120 €

Installeren van een aardingssysteem

80 tot 200 €

Arbeidskosten voor een badkamerrenovatie

€1500 tot €4000

Arbeidkosten voor het betegelen van je badkamer

Bouwen en renoveren van badkamers

Loodgieterswerk en elektra in mijn badkamer: aan wie kan ik het werk toevertrouwen

loodgieter installeerd italiaanse douche

Als je niet bekend bent met loodgieters- en elektriciteitswerk, kun je dit soort projecten het beste overlaten aangekwalificeerde vakmensen, die ervoor zorgen dat je installatie goed en veilig wordt uitgevoerd. Bovendien wordt het werk gedekt door hun professionele verzekering in het geval van een probleem.

Als je echter wilt besparen op de kosten van het werk door een deel van het werk zelf uit te voeren, is het gemakkelijk om alles te doen wat niet te maken heeft met het loodgieterswerk, de elektrische aansluitingen of het structurele werk (metselwerk...) Je kunt gemakkelijk de vloer en de muren doen, en ook de meubelelementen monteren en bevestigen.

Uurtarief loodgieter: wordt forfaitair overeengekomen in het geval van een badkamerrenovatie.
Met andere woorden, €40 tot €70/uur, plus reiskosten, arbeidskosten en de prijs van materialen. Het uurtarief voor een verwarmingsmonteur of elektricien is ongeveer hetzelfde.

Stappenplan voor het verbouwen van je badkamer

  1. Maak een plan met de bestaande wateraansluitingen en stopcontacten
  2. Lijst alle praktische eisen op
  3. Maak het plan met de verschillende elementen die geïntegreerd moeten worden en maak een lijst van eventuele loodgieters- en/of elektrische werkzaamheden of zelfs ventilatie-eisen
  4. Doe een diagnose van de vloer en de muren (vocht, isolatie, draagkracht...)
  5. Kies een decoratiestijl en een combinatie van materialen in overeenstemming met deze stijl
  6. Stel een planning op voor de werkzaamheden
  7. Vind online badkameroffertes van gespecialiseerde vakmensen (loodgieter, elektricien, metselaar, schilder, tegelzetter, verwarmingsmonteur...)
  8. Koop badkamerinrichting en sanitair
  9. Kies uw vloerbedekking
  10. Kies uw wandbekleding
  11. Demonteer de oude badkamer
  12. Verricht het loodgieterswerk, de elektrische installatie en de installatie van verlichting of ventilatie
  13. Plaats de vloerbedekking
  14. Plaatsen van het belangrijkste sanitair
  15. Plaatsen van wandbekleding en meubelelementen
  16. Douchedeuren installeren
  17. De decoratie afmaken

Rekening houden met gemiddeld 2 tot 3 weken voor badkamerrenovatie door een gespecialiseerd bedrijf.

Rekening houden met enkele onvoorziene omstandigheden, zoals leidingen of afvoeren die vervangen moeten worden, de noodzaak om een plaat of vloer te vervangen of te verstevigen, een vochtwerende behandeling van je scheidingswanden...

Hoe leg je een douche aan

  1. Verwijdering van de oude douche
  2. Een plan tekenen met de afmetingen die je nodig hebt voor de douchecabineopening of droogruimte
  3. In de vloer een sifon aanbrengen met een afvoer van minstens 90 mm
  4. Aansluiten van de afvoerbuis van 50 mm en een afschot van de buis van minstens 2%
  5. Installatie van ventilatie (VMC)
  6. Plaatsing van de waterdichtheidskit
  7. Plaatsing van kranen
  8. Plaatsing van antisliptegels of -goot, afhankelijk van het type douche
  9. Installatie van doucheprofielen en -wanden
  10. Afwerking van het frame en de voegen
  11. Plaatsen van eventuele doucheplanken

Ventilatie

De ventilatie van de badkamer is essentieel om bij te dragen aan de veiligheid van de bewoners van een huis. Door muffe lucht af te voeren en te vervangen door frisse lucht, helpt deze ventilatie de lucht te zuiveren.

Ventilatie is des te belangrijker in vochtige ruimtes zoals badkamers, omdat de luchtvochtigheid ook moet worden afgevoerd om je te beschermen tegen het grote risico op schimmel!

Natuurlijke ventilatie wordt bereikt door bestaande tocht dankzij de ramen in je huis en de uitlaten aan de bovenkant. De min of meer poreuze bouwmaterialen dragen ook bij aan deze ventilatie.

Als je badkamer een opening naar buiten heeft (rooster of kanaal), is deze ventilatie een goed begin, maar je zou moeten kijken of je mechanische ventilatie kunt installeren.

De gestuurde mechanische ventilatie (CMV) heeft een vermogen dat afhankelijk is van de aard van de ruimte en het volume. Voor een badkamer is het aan te raden om een vermogen te kiezen:

  • van 80 m3/u voor ruimtes kleiner dan 5 m²
  • en tot 165 m3/h voor grotere kamers.

De veiligheidsregels met betrekking tot elektrische aansluitingen zijn uiteraard van toepassing op de installatie van een CMV (buiten volume 1).

Als je je badkamer wilt bouwen, renoveren of uitbreiden, je bad wilt vervangen door een inloopdouche of je badkamerinrichting compleet wilt veranderen, schakel dan een gekwalificeerde vakman in.

Hij beheerst de regels van het vak voor werkzaamheden waarvoor kennis van loodgieterswerk en elektriciteit nodig is en kan je adviseren over het opstellen van een badkamerindelingsplan.

Onze Diensten